UBUNTU-dialoog

UBUNTU is een Afrikaanse filosofie, die mede door Nelson Mandela en Bisschop Tutu bekend is geworden. Het vertaalt naar: Ik ben, omdat wij zijn. Tutu zei ooit: "Iemand met ubuntu staat open voor en is toegankelijk voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij of zij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij of zij onderdeel is van een groter geheel." Het draagt uit dat we allemaal gelijk zijn en dat is wat we ook in de dialoog neerzetten. 

 

Op zaterdag 15 december 2018 ben ik, Yvette van Kempen, gestart met de UBUNTU-dialoog in Oisterwijk. Ik wil het gedachtegoed 'Ik ben omdat wij zijn' meer bekendheid geven in Brabant, beginnend bij Oisterwijk. Het is een vorm van dialoog die we samen ontwikkelen, het kan:

  • in Bohmiaanse dialoogstijl, via de Nederlandse methodiek en/of een mengeling van beide.
  • De stoelen zijn opgesteld in een kring.
  • De hele groep kijkt via 'gezamenlijke geconcentreerde aandacht' naar de onderliggende gedachten.  De gezamenlijke proprioceptie die dan ontstaat, creëert een gemeenschapsgevoel.
  • Door de dialoog krijg je een nieuw zelf binnen een significant WIJ.
  • In een dialoog probeert een spreker niet iets over te brengen dat hij/zij al weet. Maar ze creëren samen iets nieuws. Hiervoor moeten oude ideeën en intenties losgelaten kunnen worden. En moet men bereid zijn om iets geheel nieuws te formuleren als dat nodig is.
  • In de dialoog onderzoeken we het denkproces achter de veronderstellingen , niet de veronderstellingen zelf.

Boeken over UBUNTU

UBUNTU
Mogobe  Ramose (2018)

De Kracht van Afrikaans denken
Leontine van Hooft (2014)

Filmpjes over UBUNTU

Maak jouw eigen website met JouwWeb